OVER

Over het werk

Het werk van Jacqueline Schellingerhout heeft vaak een emotionele en spirituele lading. Zij schildert, tekent en werkt met gemengde technieken. Ze werkt intuïtief en ze maakt veelal gebruik van gevonden afbeeldingen in de media als inspiratie.

Er zijn veel portretten te zien in haar werk, vooral van vrouwen. Haar werk past onder andere in de traditie van vrouwelijke kunstenaars die tonen dat vrouwen een eigen (innerlijk) leven hebben na eeuwen van vrouwelijk schoon bezien vanuit de ‘male-gaze’.

 

Inspiratie

Tijdens haar studie aan de kunstacademie werd zij geïnspireerd door fotografen als Nan Goldin, Tina Barney, Sally Mann en Araki. Allen fotografen die mensen in hun eigen omgeving fotograferen en daarmee iets tonen van hun eigen binnenwereld, de relatie met de ander en de maatschappij.

Later is zij onder anderen geïnspireerd door Marlène Dumas. Zij herkent in Dumas bijvoorbeeld de worsteling met figuratie. “Een schilderij kan velerlei betekenen, maar moet op de eerste plaatst iets zijn. Zijn gaat voor betekenis.”

Dumas speelt ook met de relatie tussen het fysiek erotische en het spirituele en ageert daarmee tegen het demystificeren van de menselijke driften in onze moderne tijd.

Jacqueline Schellingerhout

Na een studie Theoretische Psychologie in Leiden, rondde Jacqueline de opleiding Autonome Beeldende Kunst aan de Willem de Kooning academie in Rotterdam af. Later volgde zij de 1-jarige opleiding Media en Grafisch Ontwerp in Amsterdam.

Op de academie werkte zij vooral met fotografie. Na haar afstuderen werkte zij als fotograaf, ontwerper, toegepast kunstenaar en als begeleider van creatieve cursussen en workshops bij SKVR in Rotterdam, bij Buitenkunst in Drenthe en bij l’Huys Preau in Frankrijk. Ook heeft zij een aantal jaar gewerkt als marketing communicatie medewerker.

zij heeft nog steeds haar eigen bedrijf in de toegepaste richting als brand- en webdesigner: www.studio-jacq.com

 

 

The Artist Way

In 2008 kwam zij in aanraking met het boek The Artist Way van Julia Cameron. Met het volgen van deze methode leer je creatieve blokkades opheffen, af te stemmen op de creatieve bron en te werken vanuit creativiteit. Voor haar betekende dit dat zij weer is gaan schilderen en tekenen, iets wat zij als kind en puber ook automatisch veel deed. Daarnaast is zij gaan tango dansen.

Later is zij ook geïnspireerd geraakt door het boek Big Magic, Creative Living Beyond Fear, van Elisabeth Gilbert.

Kunst is voor haar een noodzakelijk uiting van haar innerlijke wereld. Dit betekent echter niet dat het vooral over haarzelf gaat, haar visie is veel breder dan dat en neemt een positie in binnen de kunstwereld en het maatschappelijk debat. 

“While it’s happening, I thank the mystery for its help. And when it departs, I keep on working anyhow, hoping that someday my genius will reappaer.”

– Elisabeth Gilbert (Big Magic) –

Persoonlijke ontwikkeling

Op persoonlijk vlak heeft Jacqueline Schellingerhout haar innerlijke wereld diepgaand ontgonnen, onder anderen met yoga, meditatie, emotioneel lichaamswerk en plantmedicijnen. Zij heeft de begeleiding van sjamanen uit Peru, Brazilië en van diverse Nederlandse begeleiders mogen ervaren.

In 2021 heeft zij de opleiding Soul Coach afgerond bij de Gewijde Reis. In dit jaartraject ga je zelf de diepte in met onder andere innerlijk kind werk, intensief ademwerk, focussen, muziek, dans en gatherings en leer je anderen daarin begeleiden.

In haar vrije tijd danst zij Argentijnse Tango, een partner improvisatie dans waarbij je lichaamsbewustzijn, afstemming op de ander en de verbinding met de muziek ontwikkelt.

Jacqueline Schellingerhout